Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper

Zoals mensen met anorexia een vertekend en onrealistisch beeld van hun lichaam hebben, zo hebben veel vrouwen dat met hun haar, lijkt het. Maar dan net andersom, ze zien zelf in de spiegel een volle bos, gezond en glanzend haar, terwijl hun omgeving doffe, dooie gespleten punten ziet. En we horen dan bijvoorbeeld: Kort haar zou jou mooi staan met die lange nek, een donkerder kleur zou je ogen beter laten uitkomen, die krullen door de regen staan je juist prachtig, draag eens vaker een staart, dan zie je je mooie vormen van je gezicht beter… Waarschijnlijk zijn ze oprecht, maar het is allemaal tegen dove mansoren gericht, want we weten zelf veel beter wat ons mooi staat. Dit moet ook frustrerend voor de kapper zijn. Mensen vragen hen om advies om vervolgens toch hun eigen zin door te drijven, het beter te weten of later gaan klagen en dan is het altijd de schuld van de kapper. Want de keren dat we wél naar het goedbedoelde advies luisteren, staat het huilen ons nader dan het lachen als we in de spiegel kijken. Verandering van kapsel is eng, denk ik, het bepaalt zo je uiterlijk/uitstraling.

Ik maak mij ook schuldig aan het bovenstaande. Want ik wil altijd per se mijn haar lang, terwijl het er soms niet uit ziet en zo dood als iets is. Bovendien is het dun geworden na mijn zwangerschappen, na iedere wasbeurt zit het putje weer helemaal vol uitgevallen haar. Ik slik hier al best lang pillen voor (huid, haar, nagels), maar dat heeft werkelijk niets anders opgeleverd dan een groot gat in mijn portemonnee. Misschien gaat het niet meer goed komen, niet langer wachten op wat mogelijk komen gaat, maar kijken naar het hier en nu en er het beste van maken. Na mijn ziektebed van bijna zes weken, zag ik er totaal verlept uit. Lijkbleek, wallen, slechte huid en héél droog haar. Ik moest dus drastische maatregelen nemen! Eerst maar een keer naar de zonnebank, ook al had ik dat afgezworen i.v.m. de gevaren voor huidkanker (met name voor mijn huidtype). Maar rode koontjes zorgen voor die gezonde Hollandse uitstraling en dat ziet er dus frisser uit. Komkommer op de ogen, kleimasker op de wangen en olie in het haar. Dat laatste hielp dus geen fluit. En de pony hing hinderlijk voor mijn ogen, ik had uitgroei en was inmiddels meer blond dan rood. Ik had namelijk een jaar geleden bedacht dat ik mijn haar lichter wilde, omdat ik zoveel roder was dan mijn dochters. Bovendien had ik een bepaald beeld (zeg maar gerust vooroordeel) bij oudere vrouwen met van dat geverfde rode haar. En dat in combinatie met mijn vaak opzichtige kleding, leek het me té hysterisch worden. Maar dit vale rossige haar met nog steeds zichtbare oude high lights (het vroegere coupe du soleil) maakte me oud, bleek en lelijk, vond ik. Over kort haar bij mezelf had ik eigenlijk dezelfde negatieve mening, NIET mooi bij rood geverfd haar. Jaja, wij vrouwen maken onszelf gek! Want bij anderen vinden we het allemaal wel mooi staan. Een scheef en onredelijk zelfbeeld met betrekking tot haar. Mijn kapper was overigens wel blij dat ik eindelijk weer een tint roder ging, want inderdaad, mijn ogen zouden mooier uitkomen. En ze vond een stuk korter me ook heel hip en fris staan. Ik was zelf bang dat ik met een steile bob teveel op Anna Wintour zou lijken, ook dat valt mee. En zeg nou zelf, de kleur is niet veel hysterischer dan mijn eigen kleur, toch?! Ben blij!

IMG_4654 IMG_4678 IMG_4679 IMG_4205

Ja, ik begin uit mijn winterslaap te ontwaken en krijg weer zin om in de ochtend een setje kleding uit te kiezen. Dat is vandaag een grijs sweat truitje met vogels (H&M) op een enkellange leren rok van de vintage markt in het Modekwartier (Arnhem). Zwarte panty en lakleren schoenen (lijken net waterschoenen met enorme blokhakken) van New Look (V&D).  In de zon met een denim motorjackje (H&M) en een vlindermodel zonnebril, dat bleek later te koud, dus toen een kort bontjasje (H&M) erover.

Morgen de 13e verjaardag van mijn dochter, heb er zin in. Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s