Groter dan, even groot als

Ik ben ouder dan hij, dus hij is jonger dan ik. Hij is groter dan ik, maar hij is even groot als jij. Ik word, hij wordt, kofschip en fokschaap. De Nederlandse taal zit vol met ingewikkelde regeltjes, regels die we als kind op school leren. Toevallig heb ik al die regels onthouden en maak ik daar weinig fouten mee. Het kost me dan ook moeite om anderen niet te verbeteren. Ik wil niet betweterig zijn of belerend overkomen, maar dat gebeurt toch. Ik heb een vriendin, die deze taalregels met voeten treedt, ik moét haar verbeteren, het is sterker dan ik. Ze wordt gek van me en zegt het tegenwoordig expres fout in mijn aanwezigheid of noemt alle mogelijke varianten, zodat er altijd een goede tussen zit. Ik laat haar maar met rust, we lachen erom en ik laat haar met liefde fouten maken. Maar ik verbeter natuurlijk wel mijn eigen meiden. Want ik kan het ze toch niet verkeerd aan laten leren, ik ben toch hun opvoeder? De regels worden (of zijn inmiddels) aangepast, fouten mogen gemaakt worden, want ze zijn niet langer fout, omdat teveel mensen ze maken. Ik heb ook de neiging om “dure” woorden te gebruiken, daarmee probeer ik niemand te imponeren, dat gaat vanzelf. En aangezien je kinderen een spiegel van jezelf zijn, hoor ik die woorden regelmatig terug in het taalgebruik van mijn dochters. Met name bij mijn jongste dochter. Als zulke woorden uit zo’n mondje van een klein dametje komen, klinken deze ineens heel wijs. “Mama, ik moet acuut iets eten (toen ze jonger was, zei ze cacuut), ik vind jou altijd heel charmant gekleed en die kaart van oma is hartverwarmend”.

Wat is dat toch met mij en taal? Het schijnt een talenknobbel te heten, maar ik heb die knobbel nog nooit gevonden of gevoeld. Het schijnt ook in onze familie te zitten, mijn dochters zijn allebei opvallend goed in lezen en spelling. Met Sinterklaas woedt er bij ons thuis een ware strijd om het beste gedicht. Mijn broers en ik vonden onszelf altijd de besten, maar inmiddels vormen mijn ouders en schoonzussen geduchte concurrentie. Mijn eigen vriend waagt zich er niet aan, dus schrijf ik zijn gedicht ook. We willen nooit laten merken wie welk gedicht gemaakt heeft, maar dit valt meestal wel te raden aan stijl, lengte, inhoud en aantal taalfouten. Ik weet nog dat mijn broers op een gegeven moment zeker wisten dat een bepaald gedicht niet van mijn hand was, enkel en alleen omdat er een kleine taalfout in stond (persé i.p.v. per se).” Mieke maakt geen fouten”. Haha, had ik ze mooi om de tuin geleid, hoewel geheel per ongeluk. Mijn gedichten staan ook bekend om hun lengte, als ik eenmaal begin, komen er wel duizend onderwerpen en rijmwoorden in me op. Dit werd bij mijn opstellen op de middelbare school niet altijd gewaardeerd door mijn docenten Nederlands. Ik heb de neiging om enorm uit te weiden (wijden kan ook) en vind het moeilijk om ergens een einde aan te breien. Ik doe dan ook erg mijn best om deze blog iedere keer zo compact mogelijk te houden.  Stop.

IMG_5868 IMG_5874

Ik draag hier mijn groene “leger”broek van Vero Moda, met laag kruis, geen idee of dat nog modetechnisch verantwoord is. Een simpel wit basic shirt van Primark (prijstechnisch zéér verantwoord) en een ecru suèdine jasje van H&M, met studs en franjes op de rug. Ecru vintage riem, witte korte laarsjes (5 euro Scapino) en witte tas van Mexx. Ik draag dus gewoon ecru/gebroken wit/beige/crèmekleurig/roomkleurig  en spierwit bij elkaar, ik vind het altijd zo’n onzin dat bepaalde kleuren niet samen zouden mogen gaan. Ik vind het mooi!

Waar blijft de beloofde hittegolf? Waarover ik ook zeker zal gaan klagen, ben natuurlijk een echte Nederlander!

RUBENS FIRST DATE, 2 juni, café ’t Paleis, vanaf 20.00 uur

Voor vanavond heb ik een evenement aangemaakt op FB, omdat mijn vriend Ruben mee gedaan heeft aan een dating programma van BNN. We gaan namelijk met z’n allen naar de betreffende aflevering kijken waar hij in zit, op groot scherm in café ’t Paleis (ja, naast ons huis). We weten nog niet de afloop, hij mag namelijk contractueel niet uit de school klappen. Eens kijken of tie een leuke vent gescoord heeft! Daarna gaan we op Rubens verzoek karaoke zingen en vooral veel en gezellig borrelen! Wordt vervolgd…en wees welkom!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s