Bouwdorp, een fenomeen

Wisten jullie dat??? Het fenomeen bouwdorp is al jaren in opmars en is niet meer te stoppen. Ik kende het niet, kan me niet herinneren dat ik het ooit heb meegemaakt als kind, het bouwdorp. Onze kinderen zijn inmiddels wel al enige jaren bekend met dit fenomeen. Het is een lagere school dingetje, maar onze oudste dochter is er, met een paar wijsneuzen van haar oude groep 8, als begeleiders, ook de hele week druk mee. Het is véél meer dan alleen maar een beetje hameren, spijkeren en bouwen. Er zijn hele thema’s aan verbonden, die nauwgezet en tot in perfectie neergezet worden. Als de kleine kinderhandjes het zelf niet kunnen, dan met veel hulp en desnoods door volwassenen zelf vervolmaakt. Want naast het doel om creatief en met de handen uit de mouwen bezig te zijn, is ook het winnen héél belangrijk!

Het is een fantastisch fenomeen: kinderen, die in de laatste week van de grote vakantie de hele week onder de pannen zijn. Ouders, die weer met een gerust hart kunnen gaan werken en dat voor het luttele bedrag van om en nabij 60 euro. Een heel blik vrijwilligers wordt open getrokken, die een werkweek lang onze kinderen beschermen, behoeden, verzorgen, voeden, vermaken, leren en dat alles met zichtbaar en voelbaar veel plezier. Het lijkt soms bijna alsof die begeleiders het voor zichzelf doen, maar dat zal alle ouders worst wezen, het doel heiligt immers alle middelen. Er komt dagelijks een hele rits foto’s voorbij op Facebook met veel gezelligheid en keiharde actie. Er is een heuse EHBO post voor de kleine ongelukjes, die regelmatig voorvallen met al die spijkers, hamers en splinters. Eén van de eerste foto’s is er één van een volwassen man, die zijn gewonde knie liefdevol laat verzorgen. En er is ook een foto van een meisje met een angstaanjagende pleister op haar oog, die toch vrolijk haar duim opsteekt. En nu zie ik ineens een meisje op de eerste hulp van een ziekenhuis, met haar voet in het gips, maar toch een glimlach op haar lippen, omdat ze morgen stoer met krukken weer naar het bouwdorp gaat. Het gaat om samenwerking, verbinding, teamwork, vriendschap. Ik heb ooit eens de leuke Zappfilm Bouwdorp gezien, waarin het laatste bouwdorp van twee beste vrienden (want ze gaan daarna naar de middelbare school) volledig uit de hand loopt en hun vriendschap zwaar op de proef gesteld wordt. De ene voelt zich door zijn leerprestaties minder dan de ander en keert zich tot “foute” vrienden. Er ontstaat een complete oorlog (jawel, met wapens en oorlogsstrepen op het gezicht en al) tussen de verschillende groepen kinderen en de twee gezworen vrienden gunnen elkaar het licht in de ogen niet meer. Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed (kinderfilm) en blijkt waar vriendschap én een bouwdorp voor staan: trouw, samenzijn en een gezamenlijk doel: bouwen en creëren.

Ons Benedenstad bouwdorp vindt plaats in het door Frank Boeijen bejubelde Kronenburg park, een idyllische plek waar op een leeg grasveld in een paar dagen een compleet houten dorp ontstaat. Zonder verf en milieuverontreinigende materialen, alles hout en natuurlijk én alles met de (kinder)handen zelf gemaakt. Uit het winnende team van het vorige jaar, wordt een echte weekburgemeester van het zelfgebouwde dorp gekozen. Het thema is dit jaar “Ik hou(t) van Holland” en zo zien we o.a. de Domtoren, een molen, VOC-schip en het Rijksmuseum binnen vier dagen verrijzen, Madurodam is er niets bij. Er zijn aan het begin van de week een aantal bouwopties waaruit de kavels (groepjes kinderen, veelal op leeftijd bij elkaar geplaatst) mogen kiezen. Een aantal daarvan sneuvelt meteen en haalt de eerste bouwtekening niet eens; te saai, te moeilijk, ken ik niet (zoals de koepelgevangenis in Breda en de St.Jan kathedraal in Den Bosch). Kan ik me iets bij voorstellen.

11902564_977457882320888_1118134133589322842_n 11781661_977018745698135_8228671479580132568_n 11781704_977019725698037_3562581501202855389_n 11895952_978044642262212_7915898272125276599_n

In het midden van de week is er zelfs ruimte om naar een pretpark te gaan, onder de hoede van diezelfde vertrouwde vrijwilligers. Op de laatste avond is er in het buurthuis nog een feestelijke afsluiting met gratis drankbonnetjes, prijsuitreiking voor het mooiste bouwwerk en als klap op de vuurpijl voor ieder kind een cadeautje. En dat alles nog steeds binnen dat budget van om en nabij 60 euro! Je snapt dat je een slechte ouder bent, als je te laat bent om je kind hiervoor op te geven. Het is ieder jaar een limited edition en je bent verplicht aan je kind om er boven op te zitten, om ze op tijd op die gewilde lijst te hebben staan. Vakanties dienen dan ook voor deze week afgerond te zijn of indien nodig, eerder afgebroken te worden. Want dit is de meest leuke en tevens verantwoorde invulling van één van die zes weken vakantie. Ik zeg, ik gun ieder kind (en ouder) een bouwdorp!!!

I LOVE BOUWDORP!

Zwart is nog steeds het nieuwste en mooiste black en zo lekker makkelijk, en altijd fashionable. Zwart kan áltijd! Het is tijdloos, chic, stylish en edgy tegelijkertijd. Zwart is natuurlijk een goede basis voor je outfit, maar je kunt ook je gehele outfit zwart laten: de all black everything outfit. Een oversized t-shirt van Primark op een gecoate legging van Vero Moda. Daarbij mijn praktische wedges (want lage hak) van Supertrash en een tas met franjes van V&D.

IMG_7620

Stijl je zwarte outfit af met de juiste zilveren of gouden accessoires, dit zorgt voor de finishing touch. De slavenarmband is van WE Fashion, de ring van SIX en de ketting van de V&D, die vorig jaar een opruiming hadden van 10 stuks voor 10 euro. Nou, dan vind ik wel 10 leuke stuks, vertel ik je. Ronde festivalbril van de markt.

IMG_7623

Ik hoop op een zonnig weekend, want we gaan met het hele gezin naar Mañana Mañana, een gezellig intiem familiefestival in Hummelo (en kindje van de Zwarte Cross)!

 

2 gedachten over “Bouwdorp, een fenomeen

  1. roem…roem…ook in Rucphen is er een kindervakantieweek…al 40 edities oud…en inderdaad…geen vakantie plannen in deze week…bol van de liefde aandacht en vrijwillige toevoegingen…dat moet ik Rucphen echt nageven…heerlijk voor ons ouders…xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s