We are family

Ik ben een echt familiemens.  Voor mij is het ondenkbaar om geen contact meer te hebben met familieleden, zoals helaas soms voorkomt. Ouders, die een tweede leven beginnen met nieuwe kinderen, zodat er vervolgens nauwelijks plek meer is voor hun eerstelingen. Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen nooit zien. Broers en zussen, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, alleen maar bezig zijn met hun eigen gewin/erfenis. Neven en nichten, die niets met elkaar gemeen hebben en elkaar op volwassen leeftijd nooit meer zien. Niets weten van je (verre) familieleden, omdat je op geen enkele manier nog contact met elkaar hebt. Aan mij zal het niet liggen, aan Facebook ook niet. Geheel toevallig bleek het gisteren broer en zus-dag te zijn, maar deze blog zat conceptmatig al in mijn hoofd. Het gaat niet zozeer om de bloedband tussen familieleden, maar om het gevoel. En natuurlijk zorgt een soortgelijke achtergrond voor een onlosmakelijke band. Familie is dierbaar.

Zo hebben wij één keer in de zoveel tijd een familiereünie. Daar zit geen vast ritme in, geen logica qua tijd en plek, maar is afhankelijk van familieleden, die het oppakken om zo’n reünie te organiseren. Dit jaar heeft afdeling Nijmegen het op zich genomen om een samenzijn te regelen, mijn neef en nicht en ik, alle drie hier woonachtig. Vereiste is een geschikte locatie. Er moet ruimte zijn voor zo’n 50 man. Nu woont één van mijn nichten sinds een jaar weer in Nijmegen en heeft toevallig een erg groot en mooi huis. Een soort Pippi Langkous villa met een zeer ruime tuin erbij. En mocht het onverhoopt slecht weer geworden zijn, zou er ook binnen voldoende ruimte geweest zijn om al die familieleden te herbergen. Het gaat hier om de familie van mijn moeders kant. Twee broers en vijf zussen, die allen de bejaarde leeftijd, sommige ruimschoots, bereikt hebben. Hun ouders zijn al geruime tijd geleden overleden (helaas ook één van de jongste zussen) en we missen dus het ouderlijk huis om samen te komen. Dat bestaat trouwens nog steeds, die grote boerderij met land, want mijn oudste oom woont er nog steeds. Maar we kunnen het die arme man niet aan doen om met 50 man zijn deur plat te lopen. Maanden van voorbereiding gingen aan de beroemde Koefdag (familie van Koeverden) vooraf, diverse bijeenkomsten van ons drieën om deze dag perfect te laten verlopen. Vooral op tijd de datum vastleggen, zodat iedereen die dag kon reserveren en eventuele vliegtickets kon boeken (mijn tante uit Spanje). Catering, slijterij, huur van tafels, koffie apparaat, servies, opzoeken van oude 8mm familiefilms, repareren van de 8mm projector, uitzetten van wandelroute, bestellen van overheerlijke taarten enz. enz. Met koffie en taart startten we ons samenzijn. en vooral met heel veel gepraat, want dat kunnen de Van Koeverdens als de besten. Een gouden zet was het inhuren van de catering van BliXem voor een heerlijke lunch. En daarna een wandeling voor de liefhebbers, bijkletsen alsof het een lieve lust was, wijntjes drinken, lachen en genieten, het maken van de groepsfoto’s en als laatste nog filmpjes uit de oude doos. Hilarisch om alle familieleden, jong en héél jong, te zien op de 40-jarige bruiloft van opa en oma. Een familie zonder problemen, zonder onvertogen woorden, geen ruzie om erfenissen of ander zaken, alleen maar liefde en respect voor elkaar. Dit is mijn voorland en zó wil ik het later ook!

IMG_8021

Mama met haar broers en zussen (en mijn opa en oma op foto)

12036434_1649654025316596_1735547361412477135_n

Alle neven en nichten (1 neef was helaas verhinderd)

Ik draag een wijde gebloemde pantalon van ZARA met daarop een legergroene blouse met kant van H&M. Welke schoenen ik aan heb, maakt niet uit, want die hoor je niet te zien bij zo’n lange broek (het zijn wel hakken vanwege de lengte van de broek).

IMG_8079

11181779_1649654021983263_8523747955204737956_n

Alle achterkleinkinderen (op 1 na, die zat thuis voor zijn proefwerken te leren)

12036617_1649654005316598_999084672373772108_n

De hele familie van Koeverden, mét de kouwe kant. Dit is míjn familie en ik ben er verdomd blij mee!!! Ik ga eens nadenken over mijn volgende project, een reünie van mijn vaders kant (voor deze familie hebben we geen grote ruimte voor nodig). Ik zou nog uren kunnen verhalen en anekdotes vertellen over mijn kleurrijke familie, maar dat bewaar ik voor een ander keer.

“We are family, I got all my parents, brothers, sisters, uncles, aunts, cousins….. with me.”

 

Een gedachte over “We are family

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s