Hallo allemaal

Ik voel een lichtelijke agressie in me opkomen als de vrouw voor de zoveelste keer zingend het terras op loopt om een sigaret te roken. Ze is overduidelijk aangeschoten en stoort ons enorm met haar luidruchtige aanwezigheid, in ons gesprek. Steeds weer. En het ergste van alles is, dat ik iedere keer als ik op de wc zit (en dat is vaak met deze kou en al het bier), haar ongewenste ballade niet meer uit m’n hoofd krijg. “Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Ben je voor het eerst hier of ben je al bekend?…….” Natuurlijk kijk ik ook. Naar de luizenmoeder. Het is heerlijk herkenbaar, kort en zwaar overtrokken. Hou ik van. En ik gun NPO een hitserie. Maar ik hou niet van hypes. En dit wordt zo enorm gehypet, dat je geen krant of internetpagina kunt openen zonder dat deze serie genoemd wordt. Het luizenmoederlied wordt nu zelfs geclaimd door juf Marijk (zonder e, lijkt op Ank?). Ik citeer uit De Gelderlander van 4 februari: “Luizenmoederlied is door mij bedacht.” Ze zingt haar versie: “Hallo, hallo, hier ben je dan. Wat fijn dat jij er bent. Jij bent Nick en dat zie je zo.” Ze zegt: “Het is eigenlijk een heel mooi liedje en een bijzonder liedje en je krijgt altijd een glimlach terug van iedereen voor wie je het zingt. (Nou, die vrouw op het terras kon wel wat anders dan een glimlach van ons krijgen!) Ze vervolgt: Ik zou het wel leuk vinden als ze contact met me opnemen, ik ben benieuwd waar ze de inspiratie voor het liedje vandaan hebben”. Laatste vraag voor juf Marijk: U wilt erkenning? “Ja, heel graag”. (Geld zal ze bedoelen)

En wat voor moeders hebben we allemaal op het schoolplein? Van onder af aan te beginnen: luizenmoeder, lief en leed moeder, groene vingers moeder, voorlees moeder, overblijfmoeder, klassenmoeder, schoolreis moeder, schoolkamp moeder, medezeggenschapsraad moeder, oudercommissie moeder en het hoogst haalbare ouderraad moeder. Tel hierbij op, de egoïstische en nietsontziende speelafspraakjes, de onuitgenodigden op kinderfeestjes, knutselen met ranzige closetrollen, de ietwat sullige en enigszins discriminerende directeur, het verjaardagprotocol en het traktatiebeleid, de niet-kindvriendelijke overblijfmevrouw, de vele onuitspreekbare commissies met onmogelijke vergaderdata en het walgelijke gehate luizenkammen. Dit komt aardig overeen met de werkelijkheid, wát een druk ligt er op de ouders van het schoolplein. En dit is natuurlijk meteen hét succesverhaal van de Luizenmoeder, één en al herkenning. De luizenmoeder is van en voor iedereen. Het bereikt een erg brede doelgroep, zoals dus ook de lallende vrouw op het terras. Blij dat de lagere schooltijd er hier op zit!

Lollig detail: het kind dat Maledief heet, vernoemd naar een bezegelde liefde op de Malediven. Ze heeft een zusje Filipine, dat geen zusje is, maar een broertje en niet verwekt is op de Filipijnen, maar in Dronten. Haha, verzin het maar.

Vooral de uitspraken van juf Ank maken de serie hilarisch. Tegen een Chinees geadopteerd meisje: Lianne? Rrrrianne (met een rollende r), gewoon een Hollandse naam, wat leuk.  Dat is dat meisje met die oogjes. Rianne heeft geen moeder, maar twee vaders. Geeft toch niks. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar héél bijzonder. En tegen de andere (donker getinte) vader: Thirty minutes please, than you can clean this classroom. Tegen de ouders: Niet staren, dat is heel erg onbeleefd. Dit vinden wij niet raar, dit vinden wij alleen maar héél bijzonder. HSP, is dat een soort ADD? Nee, oh gelukkig, daar heb ik er in de klas al twee van. Is dat een soort PHPD, pijntje hier, pijntje daar? Neehee, nou moet je niet weer gaan zwaaien, dat schept onduidelijkheid. Dit vind ik heel gek, wat gebeurt er nu? Sta je nu alweer te zwaaien? Ik word werkelijk krankzinnig van dat gezwaai. Ouders: Sorry, juf Ank. Juf Ank tegen de ouders: Als het zwaailicht aan staat, mogen jullie naar hartenlust zwaaien, doe het allemaal maar even. Niet meer zwaaien, anders zwaait er wat. Tegen het jarige meisje: Mama gaat even in de groepsapp checken of jij niet vandaag, maar morgen jarig bent. Mama dacht dat jij als enige op de hele wereld jarig was. Fruitsuiker is ook suiker en probeer jij maar eens 25 van die stuiterballetjes te leren rekenen. En al deze fijne uitspraken doet ze heel opvoedkundig waar de hele groep 3 bij zit.

Juf Ank liet zondag voor ’t eerst haar kwetsbare kant zien en werd daar ook meteen voor beloond met bloemen en een fles wijn, dat lijkt me dan misschien wel een beetje overdreven. En ook nog eens van geld uit het lief-en-leed-potje. Het is een aparte dame, die juf Ank, haar gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen en als blikken konden doden… Maar van haar gevleugelde uitspraak: “ik ben ik en jij bent jij”, daar kunnen een hoop mensen op deze wereld nog iets van leren!

Er zijn zelfs testen op internet: wat voor moeder ben jij? Ben jij een Ursula, een Hannah, een Nancy of een Mel en Kim? Ik schijn een combinatie te zijn. Je moet er maar op komen.

En ja hoor, dan maken drie Wijchenaren er nog een carnavalsnummer van en staan de kroegen vol met gek verklede volwassenen, met hun handen in hun zij met de voeten te stampen. Zin in carnaval, maar het is zeer waarschijnlijk dat dit nummer daarna mijn neus uitkomt!

thumbnail_IMG_1849 thumbnail_IMG_1831

Ja, jullie zien het goed, ik poseer op onze zolder, die hopelijk ooit de kamer van mijn dochter gaat worden. Die onafgewerkte ruimte plus een sombere dag, vroegen om een vrolijke outfit. T-shirt van Costes (eerst 50 euro, nu voor 5 euro gescoord, yes!) op een plissé rok van Riani en witte laarsjes van Sacha. Bijpassende accessoires als een witte vintage riem, glittersokken van Beck Söndergaard, visnet panty van Primark en een panterprint clutch van het Kruidvat (3 euro!) Zo’n plissé rok is ook erg leuk met stoere boots.

Per ongeluk doe ik nu mee aan de Luizenmoeder hype, door mijn blog aan deze serie te wijden. Ach, het schijnt dat we kuddedieren zijn?! “Stamp met je voeten, zet je handen in je zij. Ik ben Mieke en wie ben jij?” X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s